Κάπνισμα: Πώς να το κόψω; Πώς να σταματήσω το τσιγάρο;

Μπορεί κάποιος μόνος του να σβήσει το τσιγάρο οριστικά;

Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου. Ίσως δεν τις γνωρίζουν λεπτομερώς, αλλά ξέρουν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία των ίδιων αλλά και των γύρω τους. Αυτό εξ άλλου, είναι και βασικό χαρακτηριστικό του εθισμού, δηλαδή ο καπνιστής γνωρίζει τις βλαπτικές επιδράσεις της κακής συνήθειάς του, παρ’ όλα αυτά αδυνατεί να νικήσει την ανάγκη για τσιγάρο.

Δυστυχώς μόνο το 3% των καπνιστών καταφέρνει να σταματήσει οριστικά το κάπνισμα χωρίς να λάβει κάποια ειδική βοήθεια και μάλιστα μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες (κατά μέσο όρο), όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες. Πολλοί απ’ αυτούς έπρεπε να έρθουν, άμεσα ή έμμεσα, αντιμέτωποι με κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, για να αντιληφθούν πόσο ριψοκίνδυνη είναι αυτή η συνήθεια ή απλά να τρομάξουν αρκετά, ώστε να μην ξανακαπνίσουν ενώ άλλοι είχαν «ανθεκτικότερο» οργανισμό με χαμηλότερη εξάρτηση στη νικοτίνη.

Γιατί αποτυγχάνει κάποιος;

Κάποιοι έχουν πάρει την απόφαση κόψουν το κάπνισμα. Γιατί ωστόσο δεν τα έχουν καταφέρει;

Οι περισσότεροι καπνιστές θα ήθελαν να απαλλαγούν από το τσιγάρο. Πάρα πολλοί έχουν πάρει την απόφαση να σβήσουν οριστικά το τσιγάρο, αλλά δυστυχώς έχουν αποτύχει στις προσπάθειες αυτές. Το βασικότερο λάθος τους είναι ότι παίρνουν βιαστικά την απόφαση να διακόψουν το κάπνισμα, ίσως την επόμενη κιόλας μέρα ή ορίζουν απλά μια συμβολική ημερομηνία. Όμως δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των στερητικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, ώστε με επιτυχία να αντιμετωπίσουν μια συνήθεια χρόνων. Είναι όντως σημαντικό βήμα να προσπαθήσουν, αλλά φαίνεται ότι δεν αρκεί να το εφαρμόσουν μόνοι τους. Αν αρκούσε μόνο η θέληση, για να κόψουν το κάπνισμα, σίγουρα το ποσοστό των καπνιστών θα ήταν πολύ χαμηλότερο, καθώς πολλοί έχουν τη θέληση ή έχουν κάνει έστω μια προσπάθεια στη ζωή τους.
Δείχνουν όμως ότι έχουν τόσο μεγάλη θέληση για διακοπή καπνίσματος! (διαβάστε περισσότερα για τη "θέληση", εδώ)

Υπάρχει τελικά λύση στο πρόβλημα;

Η λύση φαίνεται να υπάρχει για ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών, αρκεί να ακολουθήσουν κάποια απαραίτητα βήματα. Αρχικά πρέπει κάποιος να λάβει ισχυρή απόφαση για οριστική διακοπή και στη συνέχεια χρειάζεται να ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία παροτρύνει συνεχώς τους καπνιστές να εμπιστευτούν μια πολύ διαδεδομένη μέθοδο σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α. και γενικά σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος συνδυάζει Ψυχολογική Παρέμβαση και παράλληλη ειδική φαρμακευτική αγωγή, σχεδιασμένη για την διακοπή του καπνίσματος με σκοπό τη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων και την πιο εύκολη μετάβαση στις πρώτες μέρες του ατόμου χωρίς τσιγάρο.

Ανάλογα με το προφίλ του κάθε καπνιστή, οι ειδικοί που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχουν να προτείνουν πολλές τεχνικές, για να διευκολύνουν την διαδικασία αλλά και να υποδείξουν την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία.

Γιατί ένας καπνιστής δεν μπορεί να κόψει μόνος του το κάπνισμα;

Αυτό σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις που αφορούν στην ίδια τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Ο καπνιστής δύσκολα θα πάρει την απόφαση αυτή. Οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία! Προφασίζονται διάφορους λόγους, για να δικαιολογούν τη στάση τους. Ο βασικότερος λόγος που δεν προσπαθεί είναι γιατί στο «πίσω μέρος του μυαλό του» υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Γνωρίζει καλά πόσο ισχυρή είναι η ουσία και θεωρεί άνιση τη μάχη στην προσπάθειά του να μην ανάψει το επόμενο τσιγάρο που τόσο έχει ανάγκη. Θεωρεί αδιανόητο την μια μέρα (για πολλά χρόνια) να καπνίζει 20-30 τσιγάρα και ξαφνικά την επόμενη μέρα να είναι ΜΗ-καπνιστής Έτσι, αναλογιζόμενος το ψυχικό κόστος που θα έχει μια τέτοια διαδικασία, που κατά πάσα πιθανότητα θα τον οδηγήσει σε μια αποτυχία, επιλέγει απλά να γλιτώσει την ταλαιπωρία, καθώς δεν θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι, περιμένει για ένα χρονικό διάστημα, ίσως και αρκετά χρόνια, μέχρι να πάρει την απόφασή του. Πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, κατά την οποία δεν θα έχει καθόλου ανάγκη το τσιγάρο ή που θα είναι εντελώς έτοιμος, για να κάνει μια καλή προσπάθεια να διακόψει οριστικά το κάπνισμα. Δυστυχώς αυτή η στιγμή δεν έρχεται ποτέ, καθώς η ανάγκη για νικοτίνη δεν υποχωρεί, εφόσον κάποιος την εισάγει συνεχώς στον οργανισμό του. Η σωματική ανάγκη για νικοτίνη μπορεί να διαρκέσει περίπου 4-6 βδομάδες μετά το τελευταίο τσιγάρο, ενώ η έντονη ψυχική παρόρμηση για τσιγάρο μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια ενοχλητική σκέψη για τον κάθε καπνιστή αλλά σίγουρα μια απαραίτητη διαδικασία για όλους ανεξαιρέτως. Είναι όντως πολύ χαμηλό το ποσοστό της οριστικής διακοπής, όταν κάποιος δεν ζητήσει βοήθεια από ειδικούς.

Ως σωστή μέθοδο διακοπής καπνίσματος, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει μόνο αυτή την διαδικασία, η οποία αδιαμφισβήτητα προσφέρει τον πιο επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο διακοπής του καπνίσματος. Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυξάνεται, όταν έχει διάρκεια οκτώ βδομάδων, με μία εβδομαδιαία συνάντηση και ακολουθεί επαναξιολόγηση περίπου ανά δυο μήνες.

Όταν ο καπνιστής ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το πρώτο διάστημα καπνίζει κανονικά και με τις απαραίτητες τεχνικές, γνώσεις και άλλα εργαλεία, που μαθαίνει από τους ειδικούς του προγράμματος, καταφέρνει να επιτύχει τον στόχο του, για να απέχει από το κάπνισμα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η διαδικασία μοιάζει ευκολότερη απ’ όσο φαντάζονται οι ίδιοι οι καπνιστές, καθώς όλα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μειώνονται τα επίπεδα άγχους. Παράλληλα, λαμβάνουν όλα τα εφόδια που είναι αναγκαία, για να μπορέσει κάποιος να γίνει και παραμείνει ΜΗ-καπνιστής.

Διακοπη καπνισματοσ

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία του lifeSUPPORT και ενημερωθείτε για την μέθοδο διακοπής καπνίσματος.

Ποσοστα επιτυχιασ

Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας διακοπής καπνίσματος μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα σαν το lifeSUPPORT

Πώς μπορώ να συμμετεχω;

Η διαδικασία της συμμετοχής είναι πιο απλή, απ' όσο φαντάζονται οι καπνιστές. Το βασικότερο είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεται να κόψεις το κάπνισμα απ' την αρχή!