Θέληση για διακοπή καπνίσματος!

«Η διακοπή καπνίσματος χρειάζεται θέληση», είναι μια σκέψη και μια δήλωση που κάνουν οι περισσότεροι καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Ναι, ισχυρή θέληση για διακοπή καπνίσματος! Ποιος δεν έχει, έστω και λίγο, θέληση για να σταματήσει κάτι που τον επηρεάζει τόσο αρνητικά; Και όμως αν αναλύσουμε το ποιος καπνιστής θέλει να κόψει το τσιγάρο, η απάντηση είναι πως όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι θέλουν, αναλογιζόμενοι τις βλάβες που μπορεί να τους δημιουργήσει στους ίδιους, κυρίως, αλλά και τους γύρω τους.

Οι συζητήσεις και η έρευνά μας, με καπνιστές και πρώην καπνιστές, μας δείχνει ότι όλοι θέλουν σε κάποιο βαθμό, να απαλλαγούν από τον εθισμό, όλοι δηλαδή έχουν τη «θέληση», αλλά δύσκολα παίρνουν την απόφαση!

Άρα, εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών θέλει να κόψει το κάπνισμα, γιατί δεν τα έχουν καταφέρει όλοι;
Ο λόγος είναι γιατί μάλλον δεν αρκεί απλά η θέληση για να ξεπεράσει κάποιος έναν τόσο δύσκολο εθισμό. Χρειάζεται να γνωρίζει όλα τα βασικά βήματα. Όταν τα στερητικά συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται, τότε η «θέληση» για διακοπή καπνίσματος, γίνεται πολύ γρήγορα «θέληση για κάπνισμα», για να φύγουν όλες οι ενοχλήσεις που σχετίζονται με τη στέρηση της νικοτίνης.

Μπορεί ένα ποσοστό ανθρώπων να έχει καταφέρει να σταματήσει το κάπνισμα χωρίς καμία ειδική βοήθεια, αυτό όμως λανθασμένα γίνεται «κανόνας» για όλους τους καπνιστές, ότι δηλαδή «εφόσον τα κατάφερα εγώ χωρίς βοήθεια, μπορείς να τα καταφέρεις και εσύ».
Σίγουρα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον φίλο, αλλά απέχει αρκετά απ’ την πραγματικότητα.  Ίσως, ακόμα, αυτές οι δηλώσεις να είναι και ο λόγος που αρκετοί καπνιστές θεωρούν ταμπού το να ζητήσουν βοήθεια για να κόψουν το κάπνισμα. Πολλοί ντρέπονται και λένε «ο φίλος μου το έκοψε μόνο με τη θέληση, εγώ τι κάνω λάθος;». Αν το θεωρήσει κάποιος προσωπική αδυναμία, εύκολα μπορεί να δικαιολογηθεί στον εαυτό του ότι μάλλον φταίει η χαμηλή θέληση.

Θέληση για διακοπή καπνίσματος
Θέληση για διακοπή καπνίσματος

Άραγε, μπορούν όλα να επιτευχθούν με τη θέληση;

Σίγουρα θα συμβουλευόμασταν λιγότερο κάποιον αν του λέγαμε ότι: 
τις τελευταίες τρεις μέρες έχω 39,5 πυρετό και εκείνος μας απαντούσε ότι «Άστο να περάσει μόνο του… κι εγώ είχα τον ίδιο πυρετό για 3 μέρες αλλά δεν πήγα στο γιατρό, πέρασε μόνο του». Σε κάποιον μπορεί να μην είναι για τόσο σημαντικό λόγο το σύμπτωμα του πυρετού αλλά για κάποιον άλλον μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι αρκετά σοβαρό. Η πιο σωστή συμβουλή θα ήταν σίγουρη αυτή του γιατρού μας.

Αντίστοιχα και με το κάπνισμα. Κάποιος μπορεί να θεωρεί, επειδή κατάφερε ο ίδιος η κάποιος γνωστός του να κόψουν το κάπνισμα μόνο με τη «θέληση», ότι μπορεί να τα καταφέρει και κάποιος άλλος. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει σε κανένα εθισμό. Πάντα υπάρχουν άτομα που τα καταφέρνουν μόνα τους, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση μέχρι να έρθουν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Και γιατί κάποιοι μπορούν ενώ άλλοι δεν μπορούν;
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι άνθρωποι, μεταξύ τους, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό:
α) αρχικά, δεν έχουν όλοι τον ίδιο εθισμό στη νικοτίνη
β) δεν εκδηλώνουν όλοι τα ίδια στερητικά συμπτώματα
γ) δεν μπορούν όλοι με την ίδια ευκολία να ενισχύσουν την θέλησή τους και να εντοπίσουν νέα κίνητρα (για όλα αυτά υπάρχουν τρόποι ώστε να τα μάθει και να τα χρησιμοποιεί κάποιος)
δ) δεν έχουν όλοι την ίδια ψυχική ανθεκτικότητα κάτω από καταστάσεις πίεσης
ε) δεν έχουν όλοι την ίδια ψυχολογική διάθεση κατά την διακοπή του καπνίσματος
ζ) δεν έχουν όλοι την δεξιότητα στο να οργανώνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη
η) δεν έχουν όλοι την ίδια υποστήριξη στο άμεσο περιβάλλον τους

Ο κατάλογος αυτός δεν σταματάει εδώ. Οι πιο πάνω λόγοι είναι μόνο μερικοί από αυτούς που καθιστούν απόλυτα δικαιολογημένη την αναζήτηση βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος!

Διακοπη καπνισματοσ

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία του lifeSUPPORT και ενημερωθείτε για την μέθοδο διακοπής καπνίσματος.

Ποσοστα επιτυχιασ

Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας διακοπής καπνίσματος μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα σαν το lifeSUPPORT

Πώς μπορώ να συμμετεχω;

Η διαδικασία της συμμετοχής είναι πιο απλή, απ' όσο φαντάζονται οι καπνιστές. Το βασικότερο είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεται να κόψεις το κάπνισμα απ' την αρχή!