Διακοπή Καπνίσματος – lifeSUPPORT

"Σβήνουμε το τσιγάρο! Επιλέγουμε ζωή! Πάμε Μπροστά!

Η Διακοπή Καπνίσματος lifeSUPPORT (προσφέρεται στο χώρο the LUNG CENTRE, το σύγχρονο πνευμονολογικό κέντρο όπου συστεγαζόμαστε), βασίζεται στο μοναδικό παγκοσμίως επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο διακοπής καπνίσματος που στηρίζεται στον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης. 
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τη διεπιστημονική συνεργασία ψυχολόγων, πνευμονολόγων και άλλων ειδικοτήτων ιατρικής. Βασίζεται σε τεχνικές, πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες αναγνωρίζει και προωθεί η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.
Διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το κάπνισμα και το τσιγάρο καθώς και τον τρόπο που μπορείτε να το κόψετε.

Με λίγα λόγια:

Η καπνιστική συνήθεια θεωρείται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ως χρόνια νόσος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το κάπνισμα λόγω της νικοτίνης προκαλεί εθισμό-εξάρτηση με αποτέλεσμα η διακοπή του τσιγάρου να είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους καπνιστές.

Περίπου στα 900.000.000 ανέρχονται οι καπνιστές παγκοσμίως παρά τις μεγάλες προσπάθειες ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει περισσότερο από 4000 χημικές ουσίες εκ των οποίων περισσότερες από 50 είναι γνωστές καρκινογόνες.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Πολλοί τύποι καρκίνου (όπως: πνεύμονα, στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης)
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα)
  • Στεφανιαία νόσος
  • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Περιφερική αγγειοπάθεια
  • Πρόωρη γήρανση δέρματος
  • Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό κ.α.

Σήμερα υπάρχουν δομημένα προγράμματα διακοπής καπνίσματος τα οποία οργανώνονται από ψυχολόγους, πνευμονολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες και σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα

Πριν την ένταξη του καπνιστή στη διαδικασία, πραγματοποιείται μία σύντομη συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία ο καπνιστής ενημερώνεται εφ’ όλης της ύλης για το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Κάλεσε στο 25-747464 και κλείσε ένα Δωρεάν ραντεβού γνωριμίας με το πρόγραμμα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Ο καπνιστής προσέρχεται στο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος και γίνεται αρχικά λήψη ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση του ασθενούς και έλεγχος με σπιρομέτρηση για την εκτίμηση της αναπνευστικής του λειτουργίας.

Ακολουθείται έλεγχος της καπνιστικής συνήθειας–εξάρτησης (μέσω ειδικού ερωτηματολογίου) και συζήτηση για τη εύρεση του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου για τον κάθε καπνιστή. 

Το πρόγραμμα διαρκεί 2 μήνες και περιλαμβάνει 8 ομαδικές συναντήσεις, αλλά μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή ανά περίπτωση. Εκεί ο καπνιστής εκπαιδεύεται σε νέους τρόπους συμπεριφοράς και διαχείρισης καταστάσεων. Εκπαιδεύεται στη διαχείριση του στρες και μαθαίνει τεχνικές οι οποίος θα τον οδηγήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Είναι η μόνη ενεργητική μέθοδος η οποία εκπαιδεύει και ενισχύει τον καπνιστή με όλα τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να καταφέρει να μην καπνίσει ξανά στο μέλλον.

Υπάρχουν περιπτώσεις καπνιστών που δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και αρκεί η συμμετοχή τους στο συμβουλευτικό ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα τη βουπροπιόνη, τη βαρενικλίνη ή υποκατάστατα νικοτίνης. Αυτά ελέγχουν τη διάθεση για κάπνισμα ενώ μειώνουν συγχρόνως τα συμπτώματα στέρησης. Η αγωγή συνταγογραφούνται από πνευμονολόγους.

Απαραίτητος όμως και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η προσωπική βούληση και η θέληση του καπνιστή να συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Πιο κάτω θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν.

Γιατι δεν τα καταφερνω

Πατήστε εδώ ή πιο κάτω για να διαβάσετε γιατί κάποιος δεν καταφέρνει από μόνος του να κόψει το κάπνισμα. Ποια βήματα πρέπει να κάνει;

Ποσοστα επιτυχιασ

Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας διακοπής καπνίσματος μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα σαν το lifeSUPPORT

Πώς μπορώ να συμμετεχω;

Η διαδικασία της συμμετοχής είναι πιο απλή, απ' όσο φαντάζονται οι καπνιστές. Το βασικότερο είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεται να κόψεις το κάπνισμα απ' την αρχή!